П`ятниця, 29.03.2024, 16.50.51
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаві статті [19]
Новини протопресвітерства [23]
Новини парафії [70]
Церковне життя [58]
Мудрі думки [2]
 Єлеопомазання

ТАЇНСТВО ДЛЯ ХВОРИХ

Уривки з книги отця П. Тівольє "Супутник шукача правди"

 

Як добрий лікар, Христос схилявся над усілякими хворими і каліками: гарячкові, епілептики, сліпі, розслаблені - усі вони були предметом Його турботи.

 

ЦЕРКВА, ПРОДОВЖУЮЧИ ХРИСТА, ПРОДОВЖУЄ ЛЮБИТИ І ЗЦІЛЯТИ ХВОРИХ

 

Апостоли теж виявляли любов до хворих. Оповідання про перші дні існування Церкви говорять про те, як у містах Палестини жителі виносили своїх хворих на вулицю, щоб їх торкнулася тінь апостола Петра, що проходив повз них, і зцілила б їх.

Апостол Яків писав у посланні до перших християн: «Хворий хто з вас, нехай прикличе пресвітерів Церковних, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить хворого, і підніме його Господь; і якщо він зробив гріхи, простяться йому».

От чому Церква завжди вважала себе покликаною наслідувати Христа стосовно хворих, відвідуючи їх, піклуючись про їхню долю і зціляючи їх.

Протягом століть Церква засновувала лікарні, перші в Європі, куди хворих приймали, як страждаючих членів Христа, відповідно до слова Самого Господа, який сказав про тих, хто допомагає нещасним: «Я хворий був, і ви відвідали Мене». Так що в особі стражденних є присутнім, дійсно, Сам Христос... І донині   існують цілі чернечі ордена, що присвятили себе служінню хворим.

 

ТАЇНСТВО ДЛЯ ХВОРИХ

 

Звичайний засіб зцілення, яким Церква користається, продовжуючи справу Христа, - це таїнство єлеопомазання чи соборування.

Священик, покликаний до хворого, помазує йому, особливо для цього освяченим єлеєм, очі, вуха, ніздрі, вуста, руки і ноги «на зцілення душі і тіла», тобто просячи в Бога одночасно і тілесного видужання хворого, і прощення його гріхів. При хрещенні органи почуттів людини вже були освячені знаменням Хреста. З цього часу вони повинні були служити пізнаванню Бога. Але на ділі вони служили також і для розвитку гріховних нахилів - були не тільки знаряддями нашого сходження до Бога, для чого вони створені, але використовувалися нашою перекрученою волею і як засіб до зла. Ці знаряддя, що стали гріховними, потребують, відповідно, очищення.

Мова йде саме про засіб і для душі, і для тіла. Рослинна олія, єлей, проникаючи в тіло і просочуючись у нього, символізує пом’якшення хвороби; відомо, що і медична наука застосовує багато лік і мазей, що мають у своїй основі рослинну олію.

 

Важлива, насамперед , душа...

 

Щоб цей засіб міг діяти, душа повинна бути не мертвою, а живою - потрібно, щоб Христос жив у ній і, потрібно, щоб вона відірвалася від гріха за допомогою щирої сповіді. Тоді душа зміцнюється, стає здатною переносити страждання і зціляється від своїх слабостей. Але в екстрених випадках і тоді, коли хворий не міг висповідатися, прощення найбільш тяжких гріхів він одержує через таїнство Соборування.

 

... потім - тіло

 

Таїнство Соборування може принести тілесне зцілення. Воно встановлено для цього, служить для цього церковним засобом. В усіх молитвах, що супроводжують це таїнство, немає мови про смерть, мова йде тільки про зцілення.

Це потрібно підкреслити: таїнство Єлеопомазання аж ніяк не призначено для людей уже напівмертвих чи помираючих, уже позбавлених свідомості. Це таїнство і не дається людям, засудженим до смерті, для яких не виникає питання про видужання. І не треба чекати останнього моменту, щоб удатися до цього засобу.

Дійсно, таїнство Соборування нерідко приносить зцілення, навіть таким хворим, яких лікарі визнали безнадійними. Про це можна було б привести чимало свідчень священиків. Зрозуміло, таке зцілення відбувається не якимось чарівництвом: для нього потрібно з боку хворого віра, тверде переконання в дієвості цього церковного засобу, каяття у своїх гріхах і щирий намір надалі жити по-християнському.

Таїнство Соборування можна повторювати, якщо людина, один раз після зцілення, знову тяжко занедужує. Звичайно, кожна людина помре; але зцілення, отримане завдяки засобу, зазначеному Христом і Його Церквою, залишається як ознака того, що Бог зробить для Своїх обраних на небі.

Таїнство Соборування має на меті очистити душу і зцілити тіло хворого. Однак не слід забувати і про інше його значення: безпосередньо допомогти хворому обернути на користь свої страждання. З тих пір як Христос Своїми Страстями врятував світ, страждання придбало спокутну цінність. Вірно, що християнин повинний намагатися всіма силами усунути у світі страждання, але він не може розраховувати цілком досягти цього в житті, особливо у своєму власному. Тому, коли він страждає тілесно, він повинний думати про те, щоб дістати зі свого страждання найбільшу користь. Тільки християнство дає стражданню таке пояснення, що витримує будь-як критику і наповняє його змістом. Всяка інша теорія, якщо її продумати до кінця, веде до розпачу і самогубства, ідеал, що вказується християнською релігією, високий, але він дає й засіб для його досягнення. У таїнстві єлеопомазання Христос дає хворим Свою допомогу, щоб вони могли приймати і переносити страждання і перетворювати його в засіб порятунку. Християнський світогляд відводить хворому почесне місце: разом із Христом він рятує світ.

 

КОЛИ КЛИКАТИ СВЯЩЕНИКА

 

Часто бояться, що поява священика біля ліжка важко хворого позбавить його останніх надій, остаточно зломить його життєву волю і цим нанесе йому останній удар. Це - груба помилка, уже тому, що хворі часто бувають більш мужні, ніж про них думають; нерідко вони цілком усвідомлять своє становище, але зі своєї сторони бояться засмутити навколишніх, висловивши те, що вони самі думають... І у всякому разі, грубою помилкою є позбавляти небезпечно хвору людину допомоги священика. З боку дітей по відношенню до їхніх батьків це може бути навіть найтяжча провина, яку тільки можна уявити... адже від цієї миті може залежати вічне спасіння.

Як тільки людина серйозно занедужала, необхідно покликати священика. Нехай спочатку священик приходить просто, як друг, - таким чином, Церква буде увесь час стежити за хворим, продовжуючи на землі справу любові і зцілення, початок якій поклав Христос.

© Парафія св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира 2024

Наше опитування
Я переглядаю цей сайт
Всього відповідей: 453

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук


Каталог україномовних сайтів