Субота, 20.04.2024, 07.44.10
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаві статті [19]
Новини протопресвітерства [23]
Новини парафії [70]
Церковне життя [58]
Мудрі думки [2]
 Літургія і Життя - Практичні ради

Літургія і Життя - Практичні ради

 

1. Коли приходимо на Літургію, треба ставати перед Богом з відкритим серцем, з високим і твердим наміром віддати себе Богу і бути з Ним весь день і весь тиждень.

Бо якщо Літургія - доведена до нас Голгофська жертва - нескінченно безцінна сама по собі, то плоди, що ми з неї витягаємо, виміряються нашим внутрішнім розташуванням, а воно занадто часто буває далеко не досконалим. Воду з океану теж можна черпати до нескінченності, але кожний може почерпнути лише стільки, скільки міститься в його посудині.

До того ж, наскільки ми одержали користь від Літургії, стане ясним з наступного  дня чи тижня. Справді , можна бути присутнім на Літургії щодня  і при цьому не ставати кращим . Зашкарубле виконання обрядів робить людину непроникним для Бога, і треба піклуватися про те, щоб цього не відбувалося.

2. Участь у Літургії не полягає в благочестивих мріяннях. Сентиментальні переживання і тремтіння - як і мара дурних думок, що іноді опановують уявою під час Літургії, - ніколи не повинні приковувати нашої уваги. Для справжнього благочестя вони нічого не означають. Віддати Богу свою волю, надати усю свою істота в Його розпорядження - от чим виміряється наша любов.

3. Треба остерігатися поділу нашого життя, немов глухою стіною, на дві половини: з одного боку - благочестиві вправи, під час яких ми намагаємося не думати про свої звичайні заняття, про життєві турботи і про ті питання, що у зв'язку з цим можуть виникати перед нашою совістю; з іншого боку - сімейне життя і праця... куди Євангеліє і церковна мораль не допускаються. Бути християнином можна тільки усім своїм  життям чи узагалі не можна бути таким. До Літургії кожний з нас повинний приносити усе своє життя, щоб воно усе перейнялося Христом, піднялося б, переобразилося і стало Божим.

4. Коли священик, наприкінці  Літургії, говорить: "В мирі вийдім", це зовсім не значить: "йдіть додому і на весь тиждень знімайте із себе своє християнське обличчя". Навпроти, це означає: "йдіть, і тепер приступайте до виконання вашого покликання. Тепер ви повинні поширювати Христа навколо вас. Світ дивиться на вас. Потрібно, щоб він взнав Христа, бачачи ваші дії, слухаючи ваші слова. Ви - закваска, що кладуть у тісто, щоб воно піднялося усе повністю. Збагачені Христом, будьте як Христос, наслідуйте Його у своєму житті й у відносинах зі своїм ближнім".

Один чоловік говорив: "Люблю приймати Христа за Літургією, щоб Він провів Свій день у мені". Справжній християнин, що прийняв участь у Літургії, уже не може, живучи в суспільстві інших людей протягом  усього дня і всього тижня, не викликати серед них деякої духовної тривоги, благотворної зніяковілості, високих надій і прагнень. Одне тільки єднання з Христом може пояснити такий вплив. Таємниця правильного життя в тому, щоб правильно користатися Літургією.

 

 

б/ Родинні збори

 

Літургія - це момент зустрічі християн, збори дітей однієї родини, дітей Божих, що поєднуються навколо одного з них, тобто священика, що є їхнім представником і разом з тим, священнодіючи, продовжує Христа.

1. Христос не просто так є присутнім на цьому сімейному зібранні під видом Хліба і вина. У цьому є глибокий смисл. Хліб і вино самі по собі є символами єдності. Дійсно, хліб утвориться з великого числа зерен, до того ж розмелених, замішаних і змішаних із закваскою так, щоб утворилося тісто, що представляє одне ціле; вино витягається з безлічі стиснутих разом ягід винограду. Так і всі християни з'єднуються в одне велике тіло, глава якого - Христос.

2. Такий християнин, що не любив би своїх братів, був би просто лицеміром: "Хто говорить: я люблю Бога, а брата свого ненавидить, той брехун". Так учить святий апостол Іван. І він же додає: "Любов пізнали ми в тому, що Він (Христос) поклав за нас душу Свою; і ми повинні віддавати душі за братів".

Християнин - це одна душа в одному тілі, і Бог у цій душі. В наслідок цього один потік божественного життя тече у всіх християнах, що утворять одне єдине тіло, відповідно до порівняння, приведеному святим апостолом Павлом (Христос - Глава, християни - члени), а також відповідно до порівняння, що дав Сам Христос (виноградна лоза і її галузі, у яких тече той самий сік). Ця спільність божественного життя стає ще більш тісною, завдяки тому, що всі християни причащаються за Літургією. Християні п'ють прямо з божественного джерела. Звідси - збільшення в них божественного життя і зростання любові до всіх ближнім.

3. Треба сказати прямо: двоє християн, що належать до різних народів, різних рас, різних суспільних класів, що навіть виступають друг проти друга на війні, все-таки об'єднані між собою більш тісно, ніж члени однієї і тієї ж безбожної родини, незважаючи на існуючі між цими останніми найтісніших кревних уз. Будь один християнин на полюсі, а інший на екваторі, будь вони розділені двадцятьма століттями історії, - у них, як в учнях Христа, те саме божественне життя; вони складають єдність. От пояснення великої християнської вселенськості, що поважає і любить усіх без винятку.

4. Дуже важливо, щоб християни, зібрані на Літургію, не були схожі на розділену родину. Бувають люди, що не бажають брати участь у загальній молитві, що намагаються забитися куди-небудь у кут і молитися Богу на самоті, замість того щоб об'єднатися з усіма християнами перед вівтарем і співати і молитися разом з усіма. Ці люди нічого не зрозуміли у Літургії і поводяться  так, як ті члени родини, що бажають їсти окремо в себе в кімнаті чи на кухні, або сидять за обідом, читаючи газету. Таке поводження варто засуджувати, тому що воно не відповідає духу родини і шкодить церковній єдності; якщо це робиться навмисне, з невдоволення, чи егоїзму, або зневаги до інших, те це називається просто - "роздирати Тіло Христове".

 

в/ Святковий бенкет

 

1. Сімейна трапеза, якою є Літургія, представляє собою святковий бенкет.

Настрій тут повинний бути обов'язково радісним, адже це збори народу Божого, членів єдиної Божої родини.

Радість бути любленими Богом Отцем, впевненість у спасінні й у тім, що ми знаємо справжню сутність нашого життя на землі і тверда надія знову усім зустрітися в Рідній домівці на небі, - от чим пояснюються радісні піснеспіви християн під час Літургії, вигуки "алилуя", світлі і прикрашені золотом ризи священика, от чому і від віруючих вимагаються бути при цьому найкраще одягненими, от чому храми будуються величними і прикрашаються, от чому звичай наказує радісно дзвонити в дзвони, чому обряди відбуваються урочисто і благоговійно, у клубах ладану, при співі цілого народу, що захоплює душу, єдиним серцем, що проголошує свою надію.

2. Навіть коли Літургія служиться за упокій душі померлого, віруючим не слід плакати так, ніби вони втратили всяку надію. Церковне богослужіння відводить належне місце настільки зрозумілому людському горю, викликаному земною розлукою; Церква пам'ятає про те, що Сам Христос плакав, коли вмер друг Його Лазар. І все ж Церква очікує від християн, що крізь сльози в них буде світитися надія на воскресіння, впевненість у ньому. Церковні піснеспіви, власне кажучи, позбавлені того суму, що іноді вкладають у них деякі виконавці; у них завжди повинно залишатися чимало світла: адже і померлий християнин при своєму житті повинне був бути світочем для навколишніх, як  послідовник Христа; і Церква не схвалює надлишок чорного жалобного кольору при заупокійних обрядах. Її Глава - Той, Хто переміг смерть. І Він веде за Собою усіх Своїх вірних до воскресіння і до життя вічного. Церковною мовою про померлий християнині говорять, що він "переставився", тобто перейшов з одного стану в інше; і варто було б радуватися при думці про зустріч і Того, хто його очікує в Рідній домівці, відповідно до церковної надії і молитви Церкви.

 

Примітка. Оплата заупокійної Літургії

 

Треба пам'ятати, що Літургія, як сімейне об'єднання всіх християн, завжди є справою всієї громади. Таким чином, ніхто не може це загальне надбання приписати особисто собі. Коли окрема родина замовляє заупокійну Літургію за своїх померлих, чи у будь-якому іншому намірі, це не дає їй права вважати таку Літургію своєю власністю. Жертвопринесення, що відбувається за літургією є Христовим, а з Ним і усього віруючого християнського народу, відбувається насамперед у славу Божу і на благополуччя християнського народу, розповсюдженого по всій землі. Тому ніхто не може "купити" Літургію для себе. Замовляючи Літургію, священику дають деяку грошову суму, що повинна допомогти йому жити. Віруючий, що замовив Службу, тим самим бере особливу участь у літургійному жертвопринесенні; внаслідок цього, він може сподіватися на дарування тієї особливої милості Божої, про яку він просить. І все ж  це є другорядним в порівнянні з загальним благополуччям Народу Божого.

Треба прагнути, щоб віруючі краще розуміли зміст такої оплати окремих богослужінь, як і зміст тарілкового збору. Духовні дарунки, що виникають від Літургії, розподіляє Сам Бог. Люди, що мають матеріальну можливість замовити  Літургію чи багато дати на церкву при зборах, від цього не попадають перед Богом у якесь привілейоване положення. Бог нічим не зобов'язаний ні перед ким! Він - Податель усіх благ, у тому числі і матеріальних.

 

г/ Збори Народу Божого

 

1. Народ Божий розсіяний по всій землі. Християни існують і серед льодів Арктики, і в тропічній Африці, у далеких селищах Китаю і на всіма забутих островах Океанії. Існують християнські родини, розсіяні внаслідок особливих умов праці, внаслідок  війни чи особистих нещасть.

2. За Літургією, де б вона ні служилася, у  чи чудовому соборі чи в найскромнішому сільському храмі, чи на церковному Соборі в присутності самого Папи, чи таємно в концентраційному таборі чи у в'язниці, - завжди відбувається зустріч усього Народу Божого, що духовно є присутній цілком весь, об’єднавшись в жертвопринесенні: тому, що там де Христос - там і всі Його члени, усе Його Тіло...

3. Зібравшись таким чином, Народ Божий слухає наставляння пастирів, що виражають загальний розпорядок і настрої всіх зборів; він вникає в читання древніх текстів, складених першими керівниками християнських громад (святих апостолів Павла, Петра, Івана й ін.) чи нових послань теперішньої церковної влади; він могутньо підтверджує проголошувані священнослужителем прохання (відповідаючи словом "амінь", що значить "нехай буде так") і похвали, що возносяться до Бога (з яких деякі представляють собою справжні переможні гімни Богу і Христу); він зливається в єдиному пориві, затверджуючи великі християнські істини при співі Символу Віри; і т.д. Велика розрада випромінюється при здійсненні Літургії, де відбувається ця загальна зустріч усього Народу Божого, що сповідує єдину віру і єдину надію.

4. Але Народ Божий складається не тільки з тих, хто йде до мети і бореться на землі. Безліч його членів уже досягли Рідної домівки на небесах. Інші ще переживають посмертні митарства, очищаючи від усякої земної скверни, перш ніж їх допустять у сонм улюблених чад Божих. Таким чином під час Літургії відбуваються такі збори, які є поза часом і поза простором.

5. Літургія, нарешті, представляє собою передбачення Неба, вона сама - насіння вічного життя. Хліб, що за цією сімейною трапезою розподіляється між віруючими, направляє думки до неба. Тіло Христове - це тіло Воскреслого, Який живе вічним життям і кличе нас за Собою: "Хто буде їсти Хліб цей, - говорить Христос, - не вмре навіки, і Я воскрешу його в останній день... до життя вічного".

6. Воскресле Тіло Христа незмінно кличе до себе наші людські душі навіть і після нашої фізичної смерті, тому що вже в цьому житті ми причащаємося Тіла і Крові Господніх. Завдяки Причастю, Літургія є насінням безсмертя, насінням життя у славі, що закладається в саму нашу плоть.

© Парафія св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира 2024

Наше опитування
Я переглядаю цей сайт
Всього відповідей: 453

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук


Каталог україномовних сайтів