П`ятниця, 26.04.2024, 03.03.48
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаві статті [19]
Новини протопресвітерства [23]
Новини парафії [70]
Церковне життя [58]
Мудрі думки [2]
 Священство

СВЯЩЕНИК

        Уривки з книги отця П. Тівольє "Супутник шукача правди"

 

                Історія показує, що за всіх часів релігійні люди гостро відчували прірву, що існує між ними і Божеством.

                Щоб встановлювати зв'язок з Божеством шляхом жертвоприношення, щоб звертатися до Нього, просити в Нього прощення і просити його милостей, а також, щоб одержувати Його веління і передавати Його вказівки, у всіх релігіях існували священики, тобто люди, особливо виділені й обрані для цього своїми побратимами. Священики були і серед єврейського народу.

                Ця більш висока форма священства, установлена Богом для того, щоб підготувати пришестя Христа, була все-таки  ще недосконалою. По своїй власній людській слабості вона не могла   зблизити людей з Богом, незважаючи на рясні жертвоприношення; і розум і серця людей могли лише поступово спрямовуватися до Христа, що мав прийти.

                Нарешті, наше щастя, Сам Христос, Син Божий, прийшов, з'єднуючи в Собі Божество і людство. Поєднуючи протилежності, Він поновив зв’язок і тісно з'єднав обидва світи. Він один міг, Своєю смертю на хресті, принести єдину Жертву примирення. Єдиний нічим не заплямований Священик, що взяв на Себе всі гріхи, вчинені людством проти Бога, у стані рятувати усіх, хто прибігає до Його посередництва. А тому що Він безсмертний, Він може поширювати Своє посередництво на всіх людей усіх часів. Він воістину - Міст між Богом і людьми, через Нього, Христа, ми, люди, одержуємо божественне життя і через Нього маємо доступ до неба, куди Він зійшов, відкриваючи шлях усім людям, що йдуть за Ним.

                Як Єдиний Священик для всього людства Христос залишається живим у Своїй Церкві, і Він продовжує жити у Своїх священиках. Мета і призначення священиків - бути тим перехрестям, на якому люди зустрічають Бога, і постійно встановлювати цей рятівний міст, перекинений з одного берега на іншій. Вони існують для того, щоб залучати людей до Бога, піднімаючи їхні уми і серця, сповіщаючи їм Євангельське Благовістя, передаючи їм, Слово Боже і звільняючи їх ім'ям Божим від зла і гріха; вони підносять до Бога людські праці, молитви, прикрості і надії; вони вводять Бога в людську любов, у людські радості, зусилля і страждання. Поставлені посередниками, вони заступають перед Богом за людей, своїх братів. Поставлені в авангарді людства, вони можуть своїм контактом з Богом викликати ту іскру, що примиряє небо і землю, і разом з тим вони тому ж людству служать громовідводом. Усюди, де є священик, Ісус Христос, посередник між Богом і людьми, є присутнім і живе на землі.

 

СВЯЩЕНИК ЯК ЖИВЕ БОЖЕ ТАЇНСТВО ПРОДОВЖУЄ ПРИСУТНІСТЬ ХРИСТА СЕРЕД ЛЮДЕЙ, ЗДІЙСНЮЮЧИ І ПРОДОВЖУЮЧИ ЙОГО СВЯЩЕНСТВО

 

                Коли священик знаходиться при виконанні своїх священних обов’язків, він як би ототожнюється із Самим Христом.

                На перший погляд, таке «перевищення влади» може показатися обурливим. Дійсно, священик діє і говорить так, ніби   він сам був Христом Сином Божим. Служачи Літургію, він вимовляє над хлібом і вином власні слова Христа:

                «Це є тіло Моє... Ця є кров Моя». За сповіддю він «владою Христа» прощає гріхи. Але ж він усього тільки людина.

                Але він кориться власним завітам Христа: «Це робіть на Мій спомин», - сказав Христос Своїм апостолам, розуміючи при цьому і їхніх спадкоємців. «Як послав Мене Отець, так і Я посилаю вас. Кому відпустите гріхи, тому відпустяться; кому затримаєте, тим затримаються». «Йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх»... «Хто слухає вас -  Мене слухає».

                От чому священик повторює власні дії Христа і Його власні слова. Ці дії, ці слова, що принесли світу порятунок, доходять до нас через священиків. У священику Христос залишається живим серед людей і продовжує Свою справу. Коли Він був на землі серед Своїх апостолів, - тоді був Христос зі Своїми апостолами. Тепер є Христос у Своїх священиках.

                У цьому розумінні священик є живим таїнством Христовим. Коли він хрестить, відпускає гріхи, служить Літургію і т.п., усе це робить Христос. Особисті якості священика не так важливі. Головне те, що він заступає Христа, діє за Нього, здійснює Його присутність. Хрестить, прощає, освячує через священика Христос.

                Цю таємничу реальність можна пояснити тим, що священик як би перевтілюється в іншу особистість, наприклад, як артист, граючи роль, перевтілюється у свого героя. Глядачі забувають, що перед ними той, відомий їм, людина, якою актор є у своєму приватному житті, і вони думають лише про героя, якого він зображує на сцені. Їм здається, що саме героя п’єси «і бачать і чують. Але тут це - лише фікція. Священик же дійсно дарує нам присутність Христа, що продовжує Свою дію на душі.

                У цьому розумінні можна сказати, що присутність Христа здійснюється усюди, де є священик, що виконує свої священні обов’язки.

 

СВЯЩЕНИК, ХОЧА Й ВБРАНИЙ У СВЯЩЕННИЙ САН, ЗАЛИШАЄТЬСЯ ТАКОЮ Ж ЛЮДИНОЮ, ЯК УСІ

 

                В силу самого свого призначення - бути посередником між Богом і людьми - священик, продовжуючи справу Христа; служить як би мостом між небом і землею. Таким чином, будучи зв’язаним з Богом, він залишається нерозривно з’єднаним і з людьми. Він, священик, живе заради людей, діє як їхній представник. Отже, він повинний залишатися з ними в братерському єднанні, знати їхнє життя, розділяти з ними їхні життєві умови, щоб розуміти їхнього нестатку, від їхнього імені звертатися до Бога і до них самим на зрозумілому їм мові. Священик може, звичайно, добровільно обрати життя зовсім віддалене від світу, піти в монастир, цілком присвятити себе молитві і покаянню за інших людей, що забувають про свої обов’язки; але за винятком цього особливого випадку, священик залишається зануреним у життя світу, де б він не був: у  чи місті в селі, у бідних кварталах чи у багатих, на кораблі серед чи моряків із хворими в госпіталі, у школі чи в спортивному суспільстві. Священик живе одним життям із усіма людьми: так само, як їм, йому нерідко доводиться варити собі обід і обробляти свій город, ходити на базар і підмітати свою церкву, працювати своїми руками і ходити в гості до своїх парафіян. Словом, він залишається людиною; цілком розуміючою нестаток інших людей і уважним до них. Він повинний поводитися  так, щоб з ним можна було звертатися просто, і він не має права тримати себе у віддаленні від інших. А коли він молиться, він молиться за народ.                                                 

                Для виконання свого призначення, представляти людей, священику істотно важливо бути людиною, як усі. Він - один з них, і він повинний розуміти, що це почесно. Сам Христос побажав бути «сином Назаретського теслі». Багатьох це дивувало: Він мав виняткову силу, творив чудеса, говорив про Бога і про релігію так, як не говорив ніхто інший. І люди дивувалися: «Адже всі Його знають, - це син теслі Йосипа... Усі знають, що Його матір кличуть Марією, і вся Його рідня живе в околицях... Це ж людина, як усі!» І Христос залишався доступним для усіх, допускав до Себе кого завгодно, брав участь у загальному людському житті, бував на весіллях, одним допомагав ловити рибу, інших відвідував, коли вони були хворі, пестив дітей, сідав за стіл різних людей. Навіть Його вороги говорили: «Дивіться, Він ходить у будинок до найпростіших  людей, притім до таких, котрі відрізняються сумнівною поведінкою... Він любить смачну їжу! п'є вино! дружить із усякою мерзотою!...» Так Христос, Син Божий, залишався, у самій гущавині людства, людиною, як усі. Його священикам залишається тільки наслідувати Йому в цьому.

 

 БУВАЄ, ЩО СВЯЩЕНИК «НЕ КРАЩЕ ІНШИХ», - ЯК ЦЕ ПОЯСНИТИ?

 

                Коли говорять, що «священик така ж людина, як усі», це іноді означає, що він, хоча й убраний священним саном, - але «не краще інших». І звичайно, якщо Христос, Син Божий, не знав гріха і лише прийняв на Себе добровільно сукупність наших гріхів, то священики, такі ж люди, як усі, залишаються грішниками і, як усі, мають потребу в прощенні. Священики адже і сповідаються, як усі.

Потрібно ясно зрозуміти, що таїнство священства дає людині визначену священну силу і владу, але не робить його автоматично досконалим. Те ж відбувається і з іншими таїнствами: водохрещення, миропомазання, сповідь, Причастя, шлюб не роблять людей святим в одну мить. Вірно, як уже говорилося з приводу хрещення, що християнин, і ще більш християнин миропомазаний, а потім священик, мають у собі Бога, їх животворить божественне життя, у них «живе Христос»... Але в кожній такій людині, приєднаної до Царства Божого, Зло, Ворог, Сатана підтримує ще свою «агентуру». Воля людини залишається, а з нею і відома схильність до зла, - це старий потяг, що вкоренився в людській природі внаслідок первородного гріха. Святість завойовується тільки в щоденній боротьбі...

                Тому не треба піддаватися спокусі побачивши  недоліки священиків. Це, звичайно, сумно. поза сумнівом, що якщо священик - святий, то він здатний краще служити поєднанню людей з Богом. В історії Церкви бували дуже сумні випадки в особистому житті і священиків, і представників вищої ієрархії. Вони не виявлялися на висоті поставленого їм ідеалу. Усе це так, і це потрібно чесно визнавати. Людина, присвячена Богу, залишається людиною. Але і негідний священик зберігає свій священний сан і при виконанні своїх священних обов’язків він дає людям присутність Христа так само, як і святий священик; таїнства, що він робить, залишаються точно такими ж дійсними.

                Бажано, щоб християни не затримувалися легковажно на недоліках своїх священиків. Незважаючи на їхні слабості і недоліки, в них потрібно бачити насамперед  Христа, що продовжує жити серед нас. Нехай віруючі відносяться до священиків з повагою, а разом з тим і по-справжньому дружньо, - вони дуже мають потребу в любові, розумінні, раді і підтримці.

 

ЯК СТАЮТЬ СВЯЩЕНИКОМ - ТАЇНСТВО СВЯЩЕНСТВА

 

                Церква приймає для цього служіння тільки добровольців. Щоб стати священиком, треба мати відповідні фізичні сили, розумові здібності, ясність судження, морально здоровий і урівноважений характер... Треба прагнути до високого релігійного і морального життя, невідступно пам’ятати про обов’язок наближати до Бога і рятувати людські душі, і треба бути переконаним у тім, що для власної душі священство є найкращим і шляхетним з можливих покликань. Ні в якому випадку не можна покладатися на свої власні якості, здібності і дарування і ними хвалитися... Потрібно при цьому також, щоб Церква і Христос, що продовжує жити в ній, зі своєї сторони, покликали і прийняли б таких добровольців, - без чого не може бути дійсного духовного покликання.

© Парафія св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира 2024

Наше опитування
Я переглядаю цей сайт
Всього відповідей: 453

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук


Каталог україномовних сайтів