Четвер, 25.04.2024, 23.25.45
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаві статті [19]
Новини протопресвітерства [23]
Новини парафії [70]
Церковне життя [58]
Мудрі думки [2]
 
Головна » 2010 » Грудень » 17 » 19 грудня - день святого Миколая
21.00.57
19 грудня - день святого Миколая

Святий Миколай - помічник в потребі

Святитель Миколай народився в III столітті у місті Патари, Лікійскої провінції (на півдні Малої Азії). Із самого народження він дивував своїх благочестивих батьків. Підростаючи, він усе більш прямував до Бога, подовгу проводячи час у молитві. Святий Миколай перебував ще в юнацькому віці, коли його дядько, єпископ Патарський, рукоположив його в пресвітера й напророкував на Літургії: «Блаженне те стадо, яке буде мати тебе пастирем». Після смерті батьків майбутній святитель почав роздавати свою спадщину, виявляючи до жебраків велике милосердя. Довідавшись про тяжкий стан трьох дівчат, змушених через гіркий нестаток іти на блуд, преблаженний пастир, «безнадійних надія», три рази таємно кидав у вікно їх житла вузлики із золотом, чим позбавив родину від падіння й духовної погибелі.

Таємна допомога

Коли святий Миколай відправився в паломництво у Святу Землю, корабель, на якому він плив, потрапив у сильну бурю. Один з матросів зірвався із щогли й розбився на смерть. Але віруючому все можливо: за молитвами святителя буря втихомирилась, а матрос був піднятий живим. Дорогою назад святий Миколай помітив, що капітан направляє корабель не в ту сторону, куди слід. Смиренний пресвітер кинувся йому в ноги, благаючи повернути його на батьківщину, але зловмисний капітан анітрішки не слухав цих прохань. Раптово піднявся сильний вітер, який направив корабель у потрібному напрямку.

Повернувшись у Лікію, святий Миколай увійшов в обитель, іменовану Святим Сіоном, однак Господь сповістив йому під час молитви: «Якщо хочеш одержати від мене вінець, прийми на себе подвиг служіння людям». Слухаючись волі Господньої, святий Миколай пішов з обителі й, промислом Божим, прийшов у Мири, місто Лікійської митрополії, де в той час відбувалися вибори єпископа. Одному з архієпископів у видінні був вказаний обранець Божий — святий Миколай. По своїй смиренності Миколай відмовився від катедри, але був напоумлений чудесним явлінням Спасителя, що подає йому Євангеліє, і Богородиці, що покладає на нього омофор.

Чудесне явління

Початок святительства Миколая збігся з останніми гоніннями на християн при Диоклетіані. Він був ув'язнений у в'язниці, де укріпляв духом своїх співв’язнів на тверде ісповідництво. При царюванні святого Рівноапостольного Костянтина святитель був звільнений з ув'язнення й з новими ревнощами поширював і утверджував християнство в Лікійській області. Борячись з духами злоби, святий Миколай обходив язичеські капища в місті Мири і його околицях і розбивав ідолів. Незважаючи на велику лагідність серця, преблаженний Миколай був ревним поборником ісповідання Христової віри. Коли на І Вселенському Соборі (325 г.) єретик Арій став заперечувати Божество Сина Божого, святитель дав лжеучителю ляпаса, за що був позбавлений сану. Але деяким з отців Собору було видіння Спасителя й Богородиці, що повертають Миколаєві знаки архієрейської гідності — Євангеліє й омофор. Зрозумівши, що відвага святителя завгодно Господу, отці Собору відновили його в сані.

Ще при житті святитель прославився своїм милосердям і чудотвореннями. Одного разу під час голоду він допоміг своєму місту Мири. Святий Миколай з'явився у сні одному італійському купцеві й просив його привезти в Мири корабель із хлібом. У задаток він дав купцеві три золоті монети, які не зникли, коли той прокинувся.

Преблаженний Миколай мав дар являтися людям, для рятування їх від смертельної небезпеки. Так він допоміг мандрівникам, що потерпіли нещастя на водах, пливучи із Єгипту в Лікію. Знаючи, що в Мирах живе угодник Божий, вони стали від усього серця призивати його. Раптом вони побачили старця в архієрейських ризах, який сказав їм: «Ви призивали мене на допомогу, і я прийшов до вас, не бійтеся». Взявши кермо, добрий керманич став керувати кораблем.

Одного разу святитель позбавив від смерті трьох чоловіків, несправедливо засуджених корисливим воєначальником. Святитель вирвав з рук ката меч, уже занесений над головами страждальців, і змусив несправедливого володаря покаятися. А через якийсь час троє воєвод, що були цьому свідками, виявилися обмовленими перед імператором Костянтином. Сидячи у в'язниці, вони згадали в розпачі про святителя, що звільнив невинних, і стали просити Господа допомогти їм заради угодника. У ту ж ніч святитель з'явився у сні Рівноапостольному імператорові й повелів відпустити безневинних воєвод.

Багато чудес створив святитель і після своєї кончини. Заступник у всіх бідах, він допомагав, по великому милосердю своєму, багатьом молільникам, що звертаються до нього, подаючи їм «від недуг зцілення». Мощі святителя, що прославився витіканням цілющого мира, спочивають нині в італійськім місті Барі.

Ім'я великого угодника Божого прославилося в усьому християнському світі. В 6 столітті імператор Юстиніан спорудив на честь святого Миколая каплицю в Константинополі. Із цього часу культ святого став поширюватися усюди. Святий Миколай вважається заступником Русі. Немає, мабуть, жодного українського міста без Миколаївської церкви. У кінці 9 століття Іван Диякон написав перше Житіє святого угодника Миколая. У це ж час, згідно зі збереженими свідченнями, святий Миколай шанувався й у Римі.

Лише в 17 столітті утвердився звичай, згідно з яким святий Миколай ходить по домівках з мішком подарунків, перевіряє в дітей знання катехизму й найважливіших молитов і вручає подарунки. Пізніше з'явився ще один звичай: напередодні дня святого Миколая діти ретельно молилися, причому для обліку молитов вівся спеціальний. А ввечері діти виставляли за двері своє взуття, у якому ранком вони знаходили подарунки. Поступово на Заході, особливо в протестантських регіонах, релігійний зміст образа святого Миколая відійшов на другий план, святитель перетворився просто в Санта Клауса чи Діда Мороза. Теперішнім образом Санти послужив рекламний персонаж компанії Кока-Кола, який так сподобався дітям своїм виглядом, що саме цей персонаж став основою для створення всесвітньовідомого Санта Клауса.

У Радянському Союзі з'являється образ Діда Мороза, що був «запозичений» з-за кордону через свою шалену популярність у дітей. В радянські часи, образом Діда Мороза керівники компартії намагались стерти образ християнського Святого Миколая.

Категорія: Цікаві статті | Переглядів: 1201 | Додав: Panzerjager | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
© Парафія св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира 2024

Наше опитування
Я переглядаю цей сайт
Всього відповідей: 453

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук


Каталог україномовних сайтів