П`ятниця, 29.03.2024, 16.34.12
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаві статті [19]
Новини протопресвітерства [23]
Новини парафії [70]
Церковне життя [58]
Мудрі думки [2]
 
Головна » 2010 » Листопад » 12 » IV суспільні дні у Житомирі
22.52.28
IV суспільні дні у Житомирі

IV суспільні дні у Житомирі

10 листопада до Житомира завітав Блаженніший Любомир, Глава Української Греко-Католицької Церкви. Для греко-католицької спільноти міста візит Блаженнішого - довгоочікувана подія. Любомир Гузар привіз у Житомир 4-ті «Суспільні дні УГКЦ». Сьогодні цей захід вже підзабутий, проте він мав велику популярність на початку 20-го століття. УГКЦ зазнала нищівного удару сталінських репресій та не зламалася. Українські греко-католики відроджують свою гарну традицію проведення суспільних днів, під час яких здійснюється громадський діалог на важливі теми, знаходяться точки порозуміння між різними релігійними напрямками на конфесіями. Адже, правильно кажуть, що Бог у нас усіх один, але шляхи до нього різні. «Наша Церква розпочала так звані Суспільні дні, метою яких є бажання звернути увагу вірних на соціальні цінності. Адже наші стосунки з Богом роблять нас родиною!», - сказав Глава УГКЦ. «Практика ця дуже корисна. Ми згадуємо наші найкращі дні, стаємо більш відкритими та щирішими одне до одного», - додав він.

Минуло року головною темою суспільних днів греко-католиків була «солідарність». Цього року представники духовної і світської інтелігенції дискутуватимуть, а точніше - слухатимуть один одного, обговорюючи поняття «спілкування», яке включає у себе процеси говоріння та слухання. Говорити, у тій чи іншій формі ми уміємо усі. А ось чи уміємо ми слухати наших співрозмовників? Чи здатні ми почути людину, збагнути її душевний стан, переживання? Відповідь на усі ці питання дає поняття «толерантності», якої нам усім не вистачає...

Суспільні дні УГКЦ мають привернути увагу до проблем освіти та науки, до потреб соціально незахищених та ув'язнених, сиріт, мають підтримати тих, хто щодня розв'язує соціальні питання. «Ці Суспільні дні повинні стати одним з елементів розвитку громадянського суспільства. Адже суспільство громадян - це спільнота не байдужих одне до одного людей, які живуть і думають про громаду, а не тільки про себе», - сказав Предстоятель УГКЦ на круглому столі, присвяченому цій акції.

Кореспондент Житомир-Онлайн поцікавився, чи планує УГКЦ повернути собі хоча б частину вірних на своїй канонічній території - адже станом на кінець XVIII ст. українці Житомирщини та майже всього Правобережжя були саме уніатами. На це Блаженніший Любомир відповів: «Час переслідувань - то був час благословення! Нашу Церкву двічі нищили, але вона вижила завдяки людям, які зберегли в серці віру. Ми не прагнемо зараз загорнути до себе якнайбільше людей. Але ми шукаємо греко-католиків - і тут, на Житомирщині, де є наші громади, де є сестри-василіянки. І в Південній Україні, і на Донбасі - скрізь, де є наші вірні. Зараз лише в Київській архиєпархії - понад 60 наших громад!» Сьогодні головна наша місія - знайти кожного греко-католика, закинутого волею тодішньої влади у різні куточки світу, об'єднати їх навколо духовного начала та долучити до батьківської церкви» - розповідає Блаженніший.

На завершення, спілкуючись з житомирянами - журналістами та активістами громадських організацій, - Глава УГКЦ сказав, що підтримує ідею створення єдиної Помісної Церкви. «Зараз у нас три Православні Церкви та одна греко-католицька. А колись, за часів князя Володимира, ми були одним тілом. Чи можливо зараз об'єднатися знову? Якби ми всі цього насправді хотіли, якби цього прагнув народ - ми б це зробили!», - наголосив він.


Житомирські інтернет-видання про візит Глави УГКЦ:

reporter.zt.ua/news/669

zhitomir-online.com/kultura/2987-lyubomir-guzar-stalin-tezh-buv-rivnoapostolnim.html

zhitomir-online.com/suspilstvo/2989-lyubomir-guzar-za-yedinu-pomisnu-cerkvu-v-ukrayini.html


Категорія: Новини парафії | Переглядів: 977 | Додав: Panzerjager | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
© Парафія св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира 2024

Наше опитування
Я переглядаю цей сайт
Всього відповідей: 453

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук


Каталог україномовних сайтів