Четвер, 28.03.2024, 13.24.37
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаві статті [19]
Новини протопресвітерства [23]
Новини парафії [70]
Церковне життя [58]
Мудрі думки [2]
 
Головна » 2016 » Листопад » 22 » Наші парафіяни взяли участь у майстер-класах з літургійного співу
18.46.54
Наші парафіяни взяли участь у майстер-класах з літургійного співу

Поєднати спів та молитву вчилися під час майстер-класів традиційного українського літургійного співу, що пройшов у Житомирі 18 та 19 листопада, хористи з нашої парафії. Навчання для усіх охочих, що проходили  у Свято-Введенському монастирі сестер ЧСВВ, організував Благодійний Фонд імені Митрополита Андрея Шептицького і Патріарша літургійна комісія УГКЦ за підтримки німецької католицької благочинної організації Renovabis.

З теорією та практикою літургійного співу знайомив викладач Українського Католицького Університету, працівник Партіаршої літургійної комісії УГКЦ, досвідчений літургіст-практик Максим Тимо.  Учасники майстер-класу мали змогу дізнатись як про базові практичні правила співу, які допомагають співцеві краще розкривати духовний зміст літургійних мелодій, так і про зміст та взаємозв’язок основних частин Божественної Літургії з богословської та музичної точки зору.

Співець церковного хору здійснює важливе служіння: він, разом зі священиком, є провідником молитви спільноти, зібраної на богослужінні. Необхідність зміцнювати та поширювати якісну літургійну практику і спонукала організаторів майстер-класів започаткувати навчання, участь у яких беруть священники та миряни,  керівники хорів та хористи.  

В рамках майстер-класу слухачі отримали зразки окремих піснеспівів Літургії, на основі яких відбулись практичні навчання співу. Водночас організатори запропонували як навчальний матеріал кращі взірці літургійного співу, видані за останні 5 років благодійним Фондом імені митрополита Андрея Шептицького в рамках проекту «Традиція українського церковного співу». Це 5 дисків з напівами, записаними окремими співцями та хорами, в тому числі – і під час паломництва до Святої Землі. На сьогодні метою діяльності Фонду Шептицького, який був заснований Главою УГКЦ, окрім збереження та поширення спадщини Митрополита для розвитку Церкви та творення і утвердження громадянського суспільства в Україні, є також запис та видання дисків з українською духовною спадщиною. Фонд опікується дослідженням унікальних стародавніх напівів літургійної традиції, новими художніми перекладами українською мовою,  виданням текстів та нот.

«Цими виданнями, цими майстер-класами Фонд уже почав формувати Всеукраїнську Спільноту церковних співців.» - Розповідає менеджер проекту Анастасія Войтюк – «Вона матиме характер співпраці: зацікавленим учасникам спільноти будуть готуватись і розсилатись ноти, аудіо та відеозаписи,. А на внески, які плануються суто символічними, Фонд матиме ресурс для діяльності. Це буде жива спільнота, в якій можливо буде створювати щоразу нові проекти».

Поступове творення такої спільноти, яка буде об'єднувати парафії в Україні та допомагатиме обміну матеріалами, досвідом, на сьогодні є однією з найважливіших задач.

 «Я переконаний, що від літургійного співу залежить те, чи ми зможемо приводити людей до Бога, приводити до віри. Дуже розраховуємо на те, що після цих поїздок на місцях будуть засновуватись осередки, з’являтимуться ентузіасти, які будуть цю справу підтримувати. І через них ми зможемо підтримувати контакти» - сказав на завершення занять Максим Тимо

Наталя Кулініч

 

 

 

 

 

 

Категорія: Новини протопресвітерства | Переглядів: 1846 | Додав: Panzerjager | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
© Парафія св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира 2024

Наше опитування
Я переглядаю цей сайт
Всього відповідей: 453

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук


Каталог україномовних сайтів