Четвер, 28.03.2024, 13.47.10
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаві статті [19]
Новини протопресвітерства [23]
Новини парафії [70]
Церковне життя [58]
Мудрі думки [2]
 
Головна » 2010 » Червень » 11 » Петрівка - надолуження втраченого
00.49.44
Петрівка - надолуження втраченого

Петрівка - надолуження втраченого

Безсумнівно, що 2010 рік видався особливим. І Великдень ранній, і Благовіщення на Світлому тижні, і Петрівка, по своїй тривалості є ні чим іншим, як чотиридесятницею. Можна із упевненістю сказати: іншої такої Петрівки в нашому житті вже не буде.

Хоча з погляду церковного уставу складно назвати Петрів пост досконалим постом, тому що в цей час передбачається можливим споживання риби. Ще сьогодні в Греції більша частина монастирів уважає, що пісна їжа - це їжа без рослинної олії. Втім, існує думка, що Петрів піст - це піст, що даний нам для того, щоб надолужити втрачене у Великому Пості. Що ж, дійсно гарний привід для того, щоб провести час цього посту з користю.

Напевно, не потрібно довго говорити про те, що зовнішня складова будь-якого посту (відмова від ситої їжі) є лише допоміжною його функцією, що призиває нас звернути увагу  на головне - свою внутрішню людину й зрозуміти, нарешті, чи живемо ми для того щоб їсти чи їмо для того щоб жити. Якщо ми живемо не для їжі, то невеликі обмеження в їжі зовсім не складуть для нас особливого труда: можливо, спочатку будуть складності, але при наявності рішучості все це цілком переборне. Наша обачність у їжі повинна дати нам здатність бути обачними й у наших повсякденних учинках, словах і навіть думках. І тут ми повинні навчитися головному - ставити хоча б невеликі, але цілком конкретні цілі й намагатися їх досягати. І так від одного посту до іншого ми будемо поступово переборювати в собі все те, що відокремлює людину від Бога. Властиво, у цьому й полягає шлях нашого спасіння.

Головне, що повинне супроводжувати нас у дні будь-якого посту - це молитва. Ми знаємо, що є ранкові й вечірні молитви, але це зовсім не скасовує того, що в нас може бути й своя власна молитва, наше особисте звертання до Бога. Важливо обрати собі таке правило, що не було б занадто обтяжливим, але яке ми б завжди могли виконати. Згодом, якщо ми будемо постійні в цьому правилі, у нас з'явиться дуже важлива й вкрай необхідна складова нашого духовного життя - досвід. Здобувши досвід у постійній, нехай і короткотривалій, молитві, ми навчимося самоорганізації, без якої неможливо духовне зростання.

Звичайно, будь-який піст немислимий без нашої участі в таїнствах Церкви. Властиво без цього взагалі немислиме наше життя в Церкві, але період постів особливо необхідний нам для того, щоб навести в нашому таїнственному житті порядок. Таїнство Євхаристії повинне сприйматися нами не як нагорода за важку духовну працю (піст, молитва), а як життя в Христі, подане нам у таїнстві Його Тіла й Крові. Якщо у звичайний час ми бентежимося необхідністю поститися, то в період посту цим бентежитися зовсім не потрібно, тому що до поста закликаються всі, а значить потрібно цей час максимально використати для того, щоб постаратися змінити наше ставлення до причастя. Спільне причастя християн за літургією, є виконання волі Божої щодо нас, а час посту - це не час свавілля, це час, коли ми повинні постаратися навчитися жити за волею Божою, щоб потім жити так не тільки в дні постів, але й завжди.

І головне, як ми вже говорили, не забувати ставити собі цілком конкретні і ясні цілі й намагатися їх досягати. Тому що Петрівка вважається постом нестрогим, то й завдання я б запропонував на його час не зовсім суворе. Давайте спробуємо щовечора, проводити хоча б трохи часу у недовгому, але в розважанні про те, як ми його прожили. Що ми зробили поганого, а що доброго? Нехай це забере в нас зовсім небагато часу - п'ять, десять хвилин, але якщо подібний аналіз прожитого дня ввійде у нас в звичку, то це означає, що ми зробили ще один крок вперед у справі нашого спасіння. Адже якщо ми навчимося аналізувати, то виходить, незабаром ми навчимося робити із цього висновки, а все це дає надію на те, що ми, нарешті, почнемо міняти своє життя.

Категорія: Церковне життя | Переглядів: 1184 | Додав: Panzerjager | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Оксана  
0
Гарно!

Ім`я *:
Email *:
Код *:
© Парафія св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира 2024

Наше опитування
Я переглядаю цей сайт
Всього відповідей: 453

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук


Каталог україномовних сайтів