Субота, 27.04.2024, 01.32.28
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаві статті [19]
Новини протопресвітерства [23]
Новини парафії [70]
Церковне життя [58]
Мудрі думки [2]
 
Головна » 2012 » Вересень » 20 » Різдво Пресвятої Богородиці
19.02.39
Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці – не просто день народження Матері Ісуса Христа. Це одна з подій у тому ланцюжку, який вивів людство на шлях спасіння. Як і було задумано Богом.

Євангелія від Матея й Луки починають свою розповідь з Різдва Христового, точніше – з подій, які безпосередньо передували Різдву. Але Церква дбайливо донесла до нас передання, які оповідають і про чудесні обставини появи на світ Діви Марії – Тієї, Кому Господь довірив стати Матір'ю Свого Єдинородного Сина.

У старовинному місті Назареті, що розташувався в Галилеї, на півночі Святої Землі, жило праведне подружжя – Йоаким і Анна. Вони походили із прадавнього царського роду, що сягає до святого царя Давида. Втім, святе подружжя жило не по-царському скромно, їхнім багатством була віра в Бога. Уже одне це робило їх щасливими, але все-таки була одна обставина, яка затьмарювала щастя подружжя – у них не було дітей. Це завжди дуже сумно, коли в родині, у якій панує любов, немає дітей. А для іудеїв народження дитини взагалі вважалося особливим релігійним обов'язком: кожна родина сподівалася, що обіцяний Рятівник відбудеться з їхнього роду.

 Бездітність святих Йоакима й Ганни навіть стала причиною глузувань і ганьблень із боку інших людей. Одного разу Йоаким прийшов на свято у Єрусалимський Храм, щоб принести жертву Богові. Але священик відкинув приношення й докорив Йоакиму, сказавши: «Не слід тобі брати участь у жертвоприношенні Богові, тому що не благословив тебе Бог і не дав тобі потомства в Ізраїлі».

Почувши ці образливі й несправедливі слова, Йоаким пішов у пустелю. Там він 40 днів і 40 ночей постився й слізно молився, щоб Господь дарував йому дитя, хоча б у старості. Довідавшись про те, що трапилося,, праведна Анна теж стала ревно молити Бога про те, щоб стати матір'ю.

За старовинним переданняям, Йоаким у пустелі, а Анна у світлиці, одержали радісну звістку від Ангела, що почута їхня молитва. Рано вранці вони поспішили із вдячністю в Храм і зустрілися біля Золотих воріт. На цей сюжет написана ікона «Зустріч Йоакима й Анни».

Незабаром слова Ангела збулися – в Йоакима й Анни народилася Донька, Яку назвали Маріам, або Марія. Ім'я «Марія» означає «Пані». Це не випадково, адже Діві Марії належало стати Царицею Неба й землі. А свято в Її честь «шанується днем спасіння всього світу».

Історія свята

Дане свято є для нас початок свят. Воно служить дверима до благодаті й істини. Нині Творцеві всього влаштувався одушевлений храм, і творіння (в особі Діви Марії) приготовляється в нове житло Творцю.

Свято Різдва Божої Матері належить до дуже старовинних Богородичних свят, хоча не можна точно визначити час, коли воно з'явилося.

Перша згадка про свято Різдва Пресвятої Богородиці зустрічається в V столітті, на сході в словах Прокла, патріарха Константинопольського (439-446 рр.), а на заході - у требнику папи Геласія ( 492-426 рр.). Свято виникло, очевидно, спочатку в грецькій церкві й дуже скоро з'явився в Римі й поширювався на дочірні церкви. Про нього також згадують святий Іоанн Златоуст, святий Єпіфан, святий Августин.

Палестинське передання говорить, що свята Олена, побудувала в Єрусалимі храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

Із самого виникнення свята Різдва Пресвятої Богородиці повинні були з'являтися на честь його й церковні пісні. На честь свята складено багато пісень святими піснетворцями (в V ст. – Анатолієм, архієпископом Константинопольським, в VI ст. — Стефаном Святоградським, в VII ст. — святим Андрієм Критським, в VIII ст. — святим Іваном Дамаскиним і Германом, патріархом Константинопольським, в IX ст. – преподобним Йосипом Студитом). Їхні піснеспіви й тепер співаються на богослужіннях у це свято. Так із прадавніх часів «кожні уста вихваляють, ублажають та славлять Пречисте Різдво Діви Марії, Богоневісти».

Категорія: Церковне життя | Переглядів: 1078 | Додав: Panzerjager | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
© Парафія св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира 2024

Наше опитування
Я переглядаю цей сайт
Всього відповідей: 453

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук


Каталог україномовних сайтів