П`ятниця, 29.03.2024, 09.19.30
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Цікаві статті [19]
Новини протопресвітерства [23]
Новини парафії [70]
Церковне життя [58]
Мудрі думки [2]
 
Головна » 2012 » Січень » 15 » Велика коляда на Житомирщині
21.35.23
Велика коляда на Житомирщині

Одна з найкращих оздоб Різдва – вертепні дійства. Незважаючи на занепад старих традицій, вертепи залишаються улюбленими формами мистецького вираження різдвяної радости. Це театр, у якому тимчасово акторами стають всі охочі. Це дійство, яке відображає дитячу щирість та зрілу віру. Вертеп – це своєрідний простір, якого не торкається час. 

Вертепні сценки, які хоча й міняються з часом, у своїй суті передають містерію Різдва. Міняються літературні та сценічні форми, однак не міняється основна вістка, про яку розповідають Ангели, Пастухи, Царі.

Цьогорічне Різдво об’єднало парафіян з цілого Житомирського протопресвітерства. Молодь, діти та старші вирішили разом прославити Спасителя та принести Різдвяну радість в серця поліщуків. Кількатижневі приготування, репетиції, примірки костюмів та виготовленням реквізиту завершилися величним дійством. Після Різдвяних вистав у своїх парафіях вертепи з парафій Житомира, Вакуленчука та Жежелева колядували у райцентрах Житомирщини.

У суботу, 14 січня, на головному майдані Коростишева, біля Різдвяної ялинки, пролунало радісне «Дозвольте заколядувати…». І почалося… За кілька хвилин навколо колядників зібрався чималий гурт людей. Крок за кроком молоді колядники представили глядачам історію народження Спасителя та як ця подія змінила світ. Завершився вечір різдвяним привітанням адміністратора парафії святого Івана Хрестителя міста Коростишева ієрея Василя Юрківа.

А вже наступного дня коляда продовжилася у Чуднові. Тут місцева парафія святого Архистратига Михаїла організувала фестиваль вертепів, на який прибули не тільки вертепи з протопресвітерства, але й гості з чуднівського району, зокрема вертеп школярів з Іванополя. Ще задовго до початку дійства веслі колядки скликали чуднівчан до сцени біля будинку культури. О 14 годині усіх присутніх привітав отець Ігор Гріщенко, голова оргкомітету «Житомирської коляди», після чого почили свої виступи колядники. Більше двох годин неслася коляда над Чудновом. Глядачі раділи і дивувалися, плакали та сміялися, стояли хвилини мертвої тиші та лунали гучні оплески. Напевно в цей день кожний застановися над тим, щоб він міг сказати новонародженому Месії. Закінчився фестиваль подячним словом ієрея Степана Вавричина, адміністратора парафії святого Архистратига Михаїла.

Відбулася цьогорічна «Коляда на Житомирщині» за підтримки Молодіжної комісії Київської Архиєпархії.


День перший - Коростишів


Вертеп з Вакуленчука



Уважні глядачі



Колядує Жежелів



Гендлює житомирський Мошко



Наші парафіяни


День другий - колядуємо у Чуднові



Гостинні чуднівчани



Родпочинає Вакуленчук



Гості з Іванополя



Глядачів все прибуває...



Ой весела в нас новина...



Старий пастух



Царі переймають досвід колег



На сцені наш вертеп



Ось і царі вже колядуть



Ірод... Думає, що все у його руках...



І знову неповторний Мошко



Нова радість стала...



Категорія: Новини протопресвітерства | Переглядів: 1633 | Додав: Panzerjager | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 Оксанка  
0
Ну МОЛОДЦІ, МО-ЛО-ДЦІ!!! Гарної коляди в Житомирі ой як бракує!!! Велике ВАМ спасибі!!!

1 Мирослава  
0
файна коляда, але ціла біда з тим Мошком: йому аби лиш торгувати!!! Геть його треба гнати!!!

Ім`я *:
Email *:
Код *:
© Парафія св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира 2024

Наше опитування
Я переглядаю цей сайт
Всього відповідей: 453

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук


Каталог україномовних сайтів